Waar ben je naar op zoek?

Gepubliceerd op 20 maart 2020 om 13:01

Waar ben je naar op zoek? vraagt de monnik die in kleermakerszit voor mij zit.
Ik ben midden 40. Ben een kleine 30 jaar op zoek naar……Ja naar wat eigenlijk.
Geluk? Nee dat kan het niet zijn. Ik heb een mooi huis, een goede baan, Fijne vrienden, ben ongeveer 3 keer per jaar in Thailand dus ja, dat is het niet. Wat is het dan? Zingeving? Nee.
Ik heb het gevoel dat er meer is maar ik weet niet wat.
Ik ben op zoek naar ……..op zoek naar, ja naar wat.

Je verbleef regelmatig in verschillende tempels maar je weet niet wat je zoekt? De monnik glimlacht vriendelijk naar mij. Funny fluistert de monnik alsof wij samen een groot geheim hebben. Martin, i think you’re a good businessman, fluistert hij erachteraan. Thank you, zeg ik trots tegen de monnik en vraag: Why you think so? Because we need somebody to run the shop today. Zegt de Monnik en wijst naar het stalletje op het tempelcomplex waar bezoekers offermanden, Boeddhabeeldjes en amuletten kunnen kopen. Ik groet de monnik, sta op en loop richting het stalletje. De monnik roept mij na:

Oh Martin, mayby you can think about te reason you come to the temple.
You know i say think but you know you not think oké?
You know think no work? Vraagt de monnik met het lachende mandarijnen hoofd. Yes i know, think no work zeg ik lachend zonder te begrijpen wat hij bedoelt.

Die dag haal ik, op verzoek van de monniken, de offermanden die ik heb verkocht uit de ruimte achterin de tempel om ze nogmaals te verkopen. Een ritueel waar ook de kopers vanaf weten.
Je kan een slechtere taak krijgen in ruil voor het verblijf en de lessen in de tempel. Het kost mij nog vele dagen als ”shopmanager” voordat de monnik mij het “geheim “ van het niet denken uitlegt.

Heb je een vraag of wil je een beslissing nemen? Ga er dan niet voor zitten, organiseer zeker geen brainstormsessie dat is verloren tijd. Wat doe je dan wel?
Stel jezelf meerdere keren per dag de vraag, beantwoord de vraag niet en laat het rusten.
Je oma zei het al, slaap er nog eens een nachtje over. En vaak weet je bij het opstaan of onder de douche, op de fiets of in de auto ineens het antwoord.
Hoe dat werkt?

Onze hersenen zijn geconditioneerd om altijd vragen te willen beantwoorden.
Ons bewustzijn heeft een vermogen van 60 bit per seconde, je onbewuste brein 11.200.000 bit per seconde dat is ongeveer 200.000 keer meer.
Waarschijnlijk zeggen die getallen je niet zo veel. Vijf bit is ongeveer een letter. Dus 60 bit is ongeveer twee gemiddelde woorden. Je onbewuste brein verwerkt in die zelfde seconde ongeveer twee dikke boeken van 400 bladzijden. Herhaal je vraag dus enkele keren op een dag maar beantwoord de vraag bewust niet. De oplossing komt vanzelf in je op, vaak op de momenten dat je het niet verwacht.

Weet jij niet wat je wilt in het leven? Ben je niet happy en op zoek naar meer? Pieker je regelmatig of heb je last van stress of een burn-out?

Neem dan contact met mij op. Ik help je snel, professioneel en met blijvend resultaat.

Martijn.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.