Omgaan met het Coronavirus.

Gepubliceerd op 21 maart 2020 om 13:08

Het Coronavirus houdt ons in een lastige greep. We werken zo veel mogelijk thuis, gaan alleen voor de hoognodige zaken het huis uit en beperken fysieke sociale contacten. Een periode waarin we niet alleen veel praktisch ongemak ervaren, maar ook mentaal op weerstand in onszelf stuiten.
Voor een coach een periode waarin veel cliënten vragen hoe je omgaat met de directe of indirecte mentale weerstand die de Corona crisis met zich meebrengt.

Op dit soort momenten denk ik aan de lastige perioden die ik zelf in mijn leven heb doorgemaakt. Mijn ‘in de verkeerde tijd’ gekochte huis stond in de huizencrisis bijna € 100.000 onder water, op mijn werk had ik het niet naar mijn zin en mijn relatie leed zwaar onder deze omstandigheden. De spirituele lessen die ik volgde waren duidelijk nog onvoldoende geland om deze omstandigheden het hoofd te bieden. Dus  ‘overleefde’ ik van vakantie naar vakantie. Een zielig verhaal? Nee hoor, een achteraf gezien leerzame periode die ik erg hard nodig heb gehad om persoonlijke groei te kunnen doormaken.

Verandering ontstaat uitsluitend uit passie of urgentie. Het voor mij ‘ondragelijke’ mentale lijden oefende veel kracht uit op het ‘probleem’ en zorgde voor ‘het hefboom’ effect om met mijzelf aan de slag te gaan. Want zo ging het niet langer!

Tijdens een spirituele les besprak ik mijn situatie met één van mijn leermeesters. Hoe moet ik hier mee omgaan? Ik zit vast in een situatie en kom er niet meer uit, gaf ik aan.
“Denk je dat de situatie voor altijd zo blijft?” Vroeg de leermeester. “Ik vrees van wel”, zei ik.

“Oké, laat mij je het verhaal van de koning en de ring vertellen.”
In een ver verleden leefde er een koning die geplaagd werd door zijn emoties. De perioden van voorspoed maakten hem euforisch, maar bij tegenslag raakte hij mentaal diep in de put. “Ik ben niet goed in staat om het land zo te regeren”, zei hij tegen één van zijn wijze raadgevers. “Geef mij een instrument dat mij in slechte tijden uit de put haalt en in goede tijden met beide benen op de grond houdt”. De wijze man ging naar huis en kwam één dag later al terug bij de koning.

De koning keek verrast naar het simpele doosje dat de wijze raadgever voor hem op tafel zette. “Ach wijze, zo’n groot probleem kan je toch nooit oplossen met iets wat in zo’n klein doosje zit?” Riep de koning teleurgesteld. “Open het!” zei de wijze.
De koning opende het doosje en zag een eenvoudige ring. “Hoe werkt het?” vroeg de koning.
“Erg simpel” zei de wijze. Voel je je slecht? Lees de inscriptie. Voel je je goed? lees de inscriptie.
De koning las de inscriptie: It will pass (het zal voorbijgaan).

Alles in ons leven en op deze wereld kent één wetmatigheid. Alles veranderd, de dag wordt nacht, de nacht weer dag. Maandag wordt gevolgd door dinsdag en dinsdag wordt gevolgd door woensdag. Na de winter komt de lente en na de lente komt altijd de zomer gevolgd door het najaar en de winter. Hier tegen in gaan heeft geen zin. Je kan in de winter als het vriest in je zwembroek naar het strand gaan omdat je in de zomer zo van de zon op het strand geniet, maar dat zal je niet veel plezier opleveren. Je kan in het najaar het land bezaaien, maar iedere boer zal je kunnen vertellen dat je niet in de winter zal oogsten. 

Al deze elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zonder wit is er geen zwart, zonder eb is er geen vloed en zonder tegenslag is er geen plezier. Ons probleem is vaak dat wij graag plezier en voorspoed willen beleven en behouden maar ons afzetten tegen tegenslag, verdriet en verlies.
Doordat we denken dat we de elementen kunnen beïnvloeden ontstaat er strijd en weerstand in onszelf. Kunnen wij de situatie van het Corona virus, anders dan door thuis te blijven en sociale contacten te vermijden, veranderen? Nee. Je kan wel de weerstand in jouw veranderen door te beseffen dat perioden van tegenspoed nodig zijn om voorspoed te kunnen ervaren. Zonder low geen high!

Wil jij leren hoe je om kan gaan met lastige perioden in je leven? Ervaar je weerstand in jezelf of wil je tegenslag gebruiken om te veranderen? Ik help je snel op eenvoudige en professionele wijze.

Martijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.