Omgaan met teleurstellingen

Gepubliceerd op 9 mei 2020 om 17:21

Tijdens de coronacrisis worden we allemaal geconfronteerd met teleurstellingen. Vakanties gaan niet door, we kunnen niet uit eten of naar dat leuke festival. Voor ondernemers en mensen die hun baan verliezen zijn de gevolgen soms nog veel groter.

Teleurstellingen horen bij het leven en toch kan de één er veel beter mee omgaan dan de ander. Terwijl de één bij de minste teleurstelling het liefst weken onderduikt, kunnen anderen goed met tegenslagen omgaan.  

Wat doen mensen die goed met teleurstellingen omgaan anders?
Gebleken is dat mensen die goed met teleurstellingen kunnen omgaan een flexibelere mindset hebben. Zoals met veel dingen is de wijze waarop je kijkt naar de situatie dus bepalend. Mensen die goed met teleurstellingen om kunnen geloven dat je invloed hebt op je eigen situatie en dat je  vaardigheden kunt aanleren om oplossingen te bedenken.

Mensen die minder goed met teleurstellingen omgaan geloven in het lot. Zij denken dat ze bij hun geboorte bepaalde vaardigheden of talenten hebben meegekregen en dat zij het daarmee moeten doen. Zij leggen zich eerder bij de situatie neer.

Wat kun jij doen om beter met teleurstellingen om te gaan?

Doorzettingsvermogen
Omgaan met teleurstelling hangt nauw samen met doorzettingsvermogen en flexibiliteit. In de Coronacrisis zie je dit o.a. bij ondernemers terug. Zij proberen op een creatieve manier geld te verdienen. Café eigenaren bezorgen bierpakketten en er zijn restaurants die een drive-in afhaalmogelijkheid organiseren.

Heb jij weinig doorzettingsvermogen?
Doorzettingsvermogen is een vaardigheid. Net als fietsen, touwtje springen en schaatsen is het te leren en te ontwikkelen. Zo is de teleurstelling niet het einde van je doel, maar brengt het een nieuwe mogelijkheid om je doel te behalen. 

Een groter doel voor ogen hebben
Het helpt om een groter doel te hebben en dat voor ogen te houden. Stel je doel is een leuk en ontspannen leven te leiden. Laat je dit doel direct los wanneer je vakantie niet door kan gaan?
Je kunt zelfs (net als sommige ondernemers doen) de teleurstelling ombuigen in iets positiefs. Bijvoorbeeld door het geld van deze vakantie op je spaarrekening te zetten en het vakantiegeld van volgend jaar erbij te leggen. Dan heb je een aardig bedrag om een tweedehands caravan of een bootje te kopen. Die kun je zo vaak gebruiken als je wilt. Zo draagt je uitgestelde vakantie bij aan vele momenten van ontspanning en levensgeluk en nog langdurig ook! Begin je het al te zien?

Het is zoals Johan Cruijff zei: Ieder nadeel heb zijn voordeel. Je moet het alleen wel zien!

Wat we kunnen leren van mensen die grote teleurstellingen hebben moeten verwerken
Mensen die grote teleurstellingen overwinnen, als het verlies van een kind, voort te moeten leven na een oorlog of door een ongeluk gehandicapt raken, stellen voor zichzelf een nieuw duidelijk doel. Ze weten wat ze willen en waarom ze het willen. Vooral weten waarom je iets wilt is belangrijk bij het overwinnen van obstakels en zorgt ervoor dat je niet snel opgeeft, maar juist een nieuwe oplossing bedenkt. 

Laat het nieuwe doel het leed van deze mensen dan als sneeuw voor de zon verdwijnen? Nee, dat niet maar het geeft hen wel de mogelijkheid om met het doorzettingsvermogen hun focus te verleggen naar het doel dat zij voor ogen hebben.

Wil jij graag leren om te gaan met teleurstellingen. Wil jij ontspannen leven vanuit jouw verlangens? Ervaar je stress of burn-outklachten? Neem dan contact met mij op via e-mail: info@martijnbuurmancoaching.nl of WhatsApp 06-45058811.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.