Gelukkig en ontspannen leven is simpel

Gepubliceerd op 25 april 2020 om 13:31

Mijn cliënten zijn regelmatig verbaasd over de eenvoud van de inzichten en handelingen die leiden tot hun verandering.
“Ik voel mij lichter en ontspannen en kan beter met uitdagingen omgaan”.
“En dat door een paar inzichten en mij bewust te zijn van mijn gedachten en emoties?”

 

Hoe het komt dat zoveel cliënten verbaasd zijn over de eenvoud?
We zijn opgevoed met de overtuiging dat als je iets wilt krijgen je er iets voor moet doen. Voor niets gaat immers alleen de zon op. Wil je een diploma behalen? Dan moet je eerst naar school. Wil je iets kopen? Dan zou je eerst voor je geld moeten werken. Kortom, de hele wereld is ingesteld op het principe dat je iets moet doen om iets te bereiken. Daarnaast denken we dat complexe problemen alleen kunnen worden opgelost met ingewikkelde oplossingen. Daarom zijn eenvoudige uitvindingen als de paperclip en de lucifer zo bijzonder.

 

Bij persoonlijke groei en ontspannen leven is dat anders. Je hoeft er juist niet hard voor te werken. Sterker nog, hoe harder je eraan werkt hoe lastiger het wordt. Meestal hoef je alleen iets niet te doen of iets anders te doen.

 

Als het zo simpel is waarom is het dan zo lastig om op eigen kracht te veranderen?
Ons ego stribbelt in verandersituaties tegen. Logisch, het heeft ons vanaf kort na onze geboorte met tactieken beschermd tegen emotionele pijn. Het laat zich niet zomaar aan de kant zetten en zal meteen beginnen met ‘ja maar-en’ en doet er alles aan om de ‘beschermingsfunctie’ te behouden.

 

Ook heeft ons brein een bespaarfunctie. Je brein slaat gekozen oplossingsrichtingen op en gebruikt deze iedere keer opnieuw als er zich een soortgelijke situatie voordoet. Zo spaart ons oudste brein -het reptielenbrein- energie. Dit brein is gericht op eenvoud en herhaling en protesteert bij verandering onder het motto: zo doe ik dat altijd.

 

Albert Einstein zei het al:

“We kunnen problemen niet oplossen door op dezelfde manier te denken als toen we ze creëerden.”

Daarom werkt het goed om een probleem met iemand anders te bespreken. Diegene kan letterlijk met een een ander brein dan waarmee het probleem gecreëerd is meedenken over een oplossing.

 

Gelukkig en ontspannen leven is eenvoudiger dan je denkt, maar moeilijker als je denkt.
Hoe dat werkt lees je in mijn volgende blog.

 

Wil jij ontspannen leven vanuit jouw verlangens? Ervaar je stress of burn-outklachten? Neem dan contact met mij op via e-mail: info@martijnbuurmancoaching.nl of WhatsApp 06-45058811.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.