Je gedrag aanpassen tijdens de Coronacrisis

Gepubliceerd op 17 april 2020 om 12:40

Het Coronavirus vraagt om aanpassing van onze gewoontes. We blijven zo veel mogelijk thuis, houden 1,5 meter afstand, beperken bezoek aan familie en vrienden en werken thuis. De horeca, theaters en bioscopen zijn gesloten en evenementen en festivals geannuleerd.

Deze noodzakelijke maatregelen vragen veel van ons aanpassingsvermogen. We kunnen niet naar sportclubs en restaurants en hebben minder fysieke sociale contacten. Hoewel de één er makkelijker mee omgaat dan de ander is het voor iedereen op zijn minst wennen.

Wat maakt je gewoontes aanpassen lastig?
Ons brein bestaat uit drie delen. Het reptielenbrein heeft een voorkeur voor herhaling en eenvoud. Ons sociale brein -ook wel zoogdierenbrein genoemd- is gericht op genot en ervaart dit graag met zo min mogelijk inspanning. De neo cortex, bekend als ons denkbrein, beredeneert dat aanpassing nodig is.

Zodra ons verstand vanuit ons denkbrein besluit dat we binnen moeten blijven en geen familie, vrienden en feestjes moeten bezoeken beginnen het reptielen- en het sociale brein te protesteren.
Het reptielenbrein denkt: zo deed ik dat altijd, het sociale brein denkt: dat gaat ten koste van mijn genot.  

We zijn onbewust gericht op het voorkomen van verlies, pijn en ongemak. Dit gaat ten koste van onze motivatie om ons gedrag aan te passen. Uit gedragsonderzoek blijkt dat eenvoudige aanpassingen, als meer bewegen of gezonder eten, pas na twee maanden blijvend in ons systeem worden opgenomen.

Wil jij je gewoontes aanpassen?
Met deze tips heb je meer succes.

- Formuleer een doel ipv een prestatie
Een doel kan zijn: ik beperk het aantal keren dat ik naar de supermarkt ga. Dit werkt beter dan de komende week ga ik 1 keer naar de supermarkt. Doe je die week 2 keer boodschappen terwijl je had voorgenomen dit 1 x te doen? Dan heb je voor je gevoel gefaald en ben je eerder geneigd je goede voornemen op te geven. Doe je normaal 5 keer per week boodschappen en nu twee keer? Dan is dat best een mooi resultaat.

- Zorg dat je plezier ervaart
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat plezier beleven belangrijker is dan je doorzettingsvermogen. Plezier ervaren draagt zelfs meer bij aan het succes dan het belang dat je hecht aan de aanpassing. Sinds het begin van de quarantaine doen mijn vriendin en ik samen workouts via YouTube. We beleven hier veel meer plezier aan dan toen we individueel naar de sportschool gingen. We sporten nu vaker thuis dan voorheen in de sportschool.

- Pas je fysieke en sociale omgeving aan en vraag om hulp
Stel je wilt stoppen met roken. Dan vermijd je de eerste weken plekken waar gerookt wordt. En als je wilt afvallen loop je Jamin voorbij om niet in de verleiding te komen. We weten dat het je helpt als mensen in jouw omgeving je bijstaan door in jouw buurt niet te roken of te snoepen. Zo is het ook met de aanpassingen die je doet tijdens de Coronacrisis.
Zie jij in jouw omgeving of op social media dat anderen zich niet houden aan de afspraken, negeer dit dan. Wij mensen zijn kudde dieren. Ons sociale brein is snel geneigd het gedrag van de ander over te nemen onder het motto: zij doen het ook. Daarmee neemt je motivatie voor je gedagsverandering af.

Heb je toch nog een steuntje in de rug nodig?
Denk dan aan de uitspraak van Darwin: “Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.”

Wil jij je gedrag veranderen? Ervaar je stress of burn-outklachten? Ik help je daarbij. Neem contact met mij op via WhatsApp 06-45058811, E-mail: info@martijnbuurmancoaching.nl .      

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.