Geluk ervaren

Gepubliceerd op 12 april 2020 om 09:18

Het is zondagochtend vroeg. Het is de 4e week van de Corona crisis. Met een kop koffie zit ik op de bank en bekijk een muziekvideo van een festival. De zon warmt de grote glazen pui op, terwijl mijn lieve vriendin nog slaapt.

Ineens word ik overvallen door een gevoel van puur geluk. Is het de video waarin mensen vrolijk dansen en van het festival genieten? De zon op de pui? De gedachten dat mijn vriendin zo wakker wordt en we samen deze dag tot een feest gaan maken?

Het is zoals in het liedje: Alles kan een mens gelukkig maken.
En zelfs in deze Corona-tijden geldt dat ook voor jou. Natuurlijk weet ik dat er momenteel vreselijke dingen gebeuren, dat is iets wat ik zeker niet wil vergeten.
Maar je goed voelen is echt een kwestie van focus.

Ons brein is vanuit de evolutie gericht op overleven en op het voorkomen van pijn. Vandaar dat negatieve berichten, gedachten of emoties ons veel meer bezig houden dan positieve.

Naast pijn vermijden en overleven willen we ons ook fijn voelen. De aandacht van ons brein gaat in verhouding voor 85% naar pijn vermijden en voor 15% naar je goed voelen. Logisch dat wij veel sneller getriggerd zijn door ellende dan door blijdschap.

Dit zie je terug in nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Zij weten dat goed nieuws geen nieuws is omdat ons brein grotendeels gericht is op negativiteit.

Hier volgen twee tips om met je negatieve gedachten en gevoelens om te gaan:

Tip 1: Volg niet de hele dag het nieuws en de actualiteiten.
Kijk één keer in de ochtend en één keer in de avond dan mis je niks.

 Tip 2: Focus op fijne gedachten.
Ons brein kan zich met één ding tegelijk bezig houden. Richt jij je aandacht op iets positiefs, dan is er op dat moment geen plaats voor negatieve gedachten. Dus pak de vakantiefoto’s van verleden jaar er nog eens bij. Bekijk de video van je bruiloft, dat leuke feest of dat festival waar je bent geweest of volgend jaar naartoe wilt. Bekijk op Youtube eens een video van je volgende vakantiebestemming of die plek waar je eerder bent geweest. Je zult zien dat het echt werkt.

Heb je toch negatieve gedachten of gevoelens, neem dan is wat afstand. Kijk naar je gedachten als een toeschouwer, beschouw ze van een afstandje en overzie het in tijd. Het is een slechte dag of een slechte week, maar geen slecht leven. Stel jezelf de vraag: ‘Hoe kijk ik hier over één jaar op terug? Is het dan nog steeds zo erg?’

Te simpel? Je bent vast niet de enige die dat vindt.
Alle cliënten die hun veranderproces bij mij afronden zeggen: dit is echt te simpel, hoe kan het dat ik dit niet zag. Het antwoord daarop geef ik je in een volgende blog.

Heb jij last van negatieve gedachten? Ervaar je stress of burn-outklachten? Neem dan contact met mij op via e-mail: info@martijnbuurmancoaching.nl of WhatsApp 06-45058811. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.